Zdravie

5 jednoduchých tipov, ako predchádzať bolestiam nôh

Dokážete si predstaviť, ako by vyzerali vaše každodenné aktivity bez zdravých nôh? Bolesť nôh môže ovplyvniť nielen vašu pohyblivosť, ale aj kvalitu vášho života. Preto je dôležité dbať na zdravie vašich nôh a predchádzať bolestiam, aj keď trávite väčšinu dňa v sede. Nasledujúce tipy vám pomôžu udržať vaše nohy zdravé.

1. Noste správnu obuv

Správne zvolená obuv je základom zdravých nôh. Vyberte si takú obuv, ktorá je dostatočne priestranná a umožňuje prstom voľný pohyb. Topánky by mali byť pevné, pohodlné a mali by dobre držať na nohe. Ideálnou voľbou je zdravotná obuv, ktorá je anatomicky tvarovaná s ohľadom na zdravie chodidiel. Túto obuv môžete využiť ako prezuvky do práce, ale aj na voľný čas – k dispozícii sú napríklad ortopedické tenisky alebo spoločenské topánky. Pre široký výber môžete navštíviť e-shop Arno-obuv.sk.

2. Zaobstarajte si ortopedické vložky či kompresné podkolienky

Bolestiam nôh predídete nielen správne zvolenou obuvou, ale aj použitím ortopedických vložiek. Ortopedické stielky vám pomôžu vybrať v zdravotníckych potrebách. Tieto stielky ocenia najmä ľudia v profesiách, kde sa veľa stojí a chodí. Stielka je jemná, pružná, zlepšuje rovnováhu a uľavuje od nepríjemných pocitov.

Okrem toho môžete zvážiť aj kompresné podkolienky, ktoré podporujú cirkuláciu krvi a lymfy, alebo tejpovanie chodidiel. Odporúčame sa o týchto opatreniach poradiť s lekárom, ktorý vám pomôže vybrať to najlepšie pre váš konkrétny prípad.

3. Sledujte držanie tela

Správne držanie tela rovnomerne distribuuje tlak na nohy a tým predchádza bolestiam. Stojte rovno, ramená držte vzadu a hlavu vzpriamenú. Počas chôdze sledujte rovnováhu a majte chodidlá v prirodzenej polohe. Vyhýbajte sa chôdzi na špičkách alebo na pätách, čo nohy nadmerne namáha.

4. Starajte sa o svoje nohy

Po celodennom nosení topánok alebo namáhavej činnosti je dôležité nohám dopriať odpočinok. Ak je to možné, zodvihnite nohy do polohy nad srdcom, čím znížite opuch a zlepšíte prekrvenie. Ďalšou účinnou metódou je striedavé sprchovanie nôh teplou a studenou vodou, čo povzbudí krvný obeh.

Na unavené a boľavé nohy odporúčame teplý kúpeľ s epsomskou soľou, ktorá krásne uvoľní namáhané partie. Ďalej sú osvedčené bylinné kúpele a masti.

5. Masáže

Masáž je ďalším účinným preventívnym opatrením proti bolestiam nôh. Pravidelne masírujte nohy, mobilizujte ich kĺby a uvoľňujte svaly a väzy. K masážam pridajte aj naťahovanie, zamerajte sa nielen na chodidlá, ale aj na lýtka, úpony svalov stehien a panvu. Tieto oblasti sú s chodidlami prepojené a bolesť v dolnej časti tela môže ovplyvniť aj ostatné časti.

Zdravie vašich nôh má priamy vplyv na kvalitu vášho života. Dbáte-li na správnu starostlivosť a prevenciu, môžete sa vyhnúť mnohým nepríjemným problémom. Vyskúšajte uvedené tipy a užite si každý deň bez bolestí nôh.